Україна | Ukraїna Етика,Людина,Мораль,Політика «КУМИРНЕ» VS «НЕКУМИРНЕ»

«КУМИРНЕ» VS «НЕКУМИРНЕ»



Як непросто уникнути спокуси у творенні кумирів

Дивним чином два тексти однієї авторки випали на стрічці у соцмережах поряд, хоч оприлюднені з піврічною перервою у часі: перший — щойно сьогодні, 3 жовтня, а другий — 4 квітня і, очевидно, актуалізований подіями останніх днів у Нью-Йорку. Перший закликає читача не захоплюватися «злим генієм», який час від часу проявляє свою недорікуватість, якщо не сказати дурість. Другий навіяний ледве не ідеалізацією відомої політичної особи, на якій клейма немає де ставити. І дарма, що обидва смертні є. Отож і принцип «не сотвори собі кумира» мав би бути універсальним, але не є. Чому так? Прочитаймо і подумаймо.

Людмила Пустельник

1.

НЕКУМАРНЕ

З усіх десяти заповідей найактуальнішою вважаю «Не сотвори собі кумира», саме в українському контексті. Наша вся історія – творити ідолів. А назавтра урочисто облити лайном і п’єдестал, куди з титанічними зусиллями затягли кумира, і його самого. Відтак плюнути спересердя – «Сволота! Навіщо його так хотіли?…» – і в мужній борні піти шукати нового боввана. Для чергової позолоти власними вірами, надіями й оргазмами. Національний спорт, він же карма.

Хто не романтики, второпали: свіжосклепаний гетьман, [х]ерівник партії, масовик-витівник на районі (кварталі) – то лише челядь. Живе на гроші господаря і мусить знати своє місце. Коли сміє роззявляти писок, у працедавця красти чи інакше негідно поводитися, то отримує десь на конюшні різками по гузну і копняком у нього ж на прощання.

Але це не про наших. Їм кумирно кумаритися не тільки доморослими, закордонним українцям заходять навіть краще – бо made in демократичний ситий Захід. Тож бодай тому їх «варто» вивищувати і заквітчувати. Що би ті не втнули і як би смачно не харкнули на квітчальників зі своєї височини. Тому 95% співгромадян моляться на Джо-сенильного і добре, якщо 5% – на Трампа.

Хоч і першому, й другому українці – до лампади, тільки кожному по-своєму. Хоч стосовно і першого, і другого, і ще стонадцяти будь-яких інших українцям давно пора виробити здоровий цинізм. Розглядаючи челядників, в т.ч. заокеанських, тільки з точки зору їхньої тимчасової чи потенційної для себе користі, все.

І це нормально, на те й природа стосунків «господар-слуга». Першому геть не комільфо закохуватися в другого чи домальовувати німб навколо голови – господар же не інфантил якийсь! А доросла серйозна людина, має право серйозно вимагати за свою ж надану комусь плату. Тому що піар на українській темі сьогодні, будь-який – це теж плата, для нас дуже й занадто висока.

Це вони нам винні, не навпаки.
Те саме стосовно українських кумирів без президентських амбіцій, як-от Ілона, його грошовитої велебності, Маска. Знала колись одного блогера, той бізнесмена вилизує трохи не в кожному відео: «Як сказав видатний візіонер сучасності Іласик-теслесик…» Далі варіанти, але суть однакова: він же вгепав кревні мільйони в «Старлінки» над Україною! «Та без нього!»… «Та він!…»…. «Руки геть, що би його милість не зморозила в Твіттері чи не вчудила вкотре!». Адже це сам «Король бавиться» (є у Гюго така п’єса). В нашому випадку: хоче, то Інтернет ЗСУ вмикає, а хоче – ні. Заодно повчає, скільки земель маємо віддати рф і періодично підспівує різним «рашам тудей». А що? Він же «король», грошей дав, йому можна.

Ні. Гратися людськими життями – не можна, витягати з води потопаючого, а потім раптом кинути, «хай сам виборсується», теж не можна. Вдавати з себе бога, ще й банально клепки не маючи про геополітику й історію іншої частини світу, не можна поготів.

Бо когнітивний дисонанс і кепський сигнал усій планеті: якщо вже українців чморить той, хто їм, було, супутники проплатив, то, мабуть, не така вже й справедлива їхня боротьба?

Грати «і за ваших, і за наших» на тлі саме наших жахливих жертв, даруйте за банальність, аморально. Та й просто велике свинство.

(Вже не згадуючи класика, що «відповідаємо за тих, кого приручаємо». Іншими словами, не поводимося, мов дошкільня, якому набридла забавка).

Тут ще народ підтягнувся після нової Маскової цеглини в Зеленського город, фотожаби і кпин (див. фото). Затріщали по соцмережах щелепи зелено- й ілонофілів, полилася кров віртуальна сторіками… Б’ються люди за – якби метал, то ще півбіди – але ж ні, всього лише за кумирів, самим собі витворених, і яких завтра неминуче забудуть.

На те й живемо у світі, перекинутому догори дригом. Де челядники важливіші від господарів, а кумири невартісні. Адже нічого, за сутністю своєю, не варті.

* * *

2.

З ПОРНОАКТОРКОЮ – НЕ МОЖНА! З ПОВІЯМИ СИНКОВІ ПРЕЗИДЕНТА – БУДЬ ЛАСКА

Мангеттенський прокурор Елвін Брегг, дядько самих чєссних правіл, що за нього злочинність виросла в рази, виклав нації «урок моралі». Мовляв, усі перед законом рівні, екс-лідери не виняток. Висунув ні багато, ні мало аж 34 звинувачення проти Трампа, головного конкурента свого боса Байдена на виборах минулих і майбутніх. Ось скільки можна витиснути, якщо дуже захотіти! З банальної чоловічої слабкості (дурості) до жриці важнєйшево із іскуств, порно. Почали зі звинувачень про «нецільове використання коштів, плати Стормі Деніелс за мовчання з грошей на вибори», а закінчили ого, скільки «порушеннями на виборах». Хоч з ними, було, дали собі спокій ще років два тому… Та вирішив їх «воскресити» ні разу політично незаангажований суд. Піар, сморід, істерика на тему «вперше в історії». Адже ще не було, аби експрезидента тягли на лаву.

Поки в США та Україні підконтрольні американським «демократам» ЗМІ радісно аплодують в спітнілі від оргазму долоньки, нагадаю ще трохи «полунички» з минулого. До неї все не доходять руки ні в прокурора родом з найправеднішої нині расової меншини, ні в балакучих голів на сі-ен-ен. А дарма – там набагато соковитіше, ніж у Трампа з мисткинею горизонтального жанру!

Всього рік тому хіба що дуже ліниві видання, а серед останніх – усі українські – не писали про 30000 доларів, витрачених Хантером Байденом на повій протягом 5ти місяців. Ну, любить хлопець, якому за 40, платних герлз і траву, парубочі пустощі, буває. І дарма, що при цьому збирає собі цілий букет статтей Кримінального кодексу. Хто ж Хантера зачепить, поки тато в Білому домі плекає свою деменцію?

Далі цитата з Daily Mail, «український слід» є теж: «Хантер виписав чеки українці на ім’я Катерина Морєва, вона була названа у звітах банків про підозрілу діяльність, як свідчать документи. У звіті про підозрілу діяльність, поданому банкові JPMorgan Chase, були помічені транзакції за участю Морєвої після того, як вона отримала десятки тисяч доларів від компанії Хантера. Фотографії з iPhone Хантера показують, що він виписував чеки, замасковані під медичні послуги повіям з екскорту Морєвої, її веб-сайт пропонує «досвід подруги». На відео та фотографіях показано, як Хантер допомагає перевозити цих жінок із Бостона до Нью-Йорка, щоб провести з ними розпусну ніч, це потенційне федеральне правопорушення».

Агов, прокуроре! Агов, «порядні демівські ЗМІ»! Де ви? Так, між іншим – проституція в США заборонена, це злочин. Підробка документів про «медичні послуги» – теж злочин. Мовчати про це, бо підозрюваний – Байден-джуніор – ще один злочин.
Вже не згадуючи про Звіт Сенату США 2020го, де аналогічні Хантерові пригоди з дівками в Україні задокументовані. З грошима від «Бурізми», вони ж – щира корупція – теж повно доказів. Але нічого, все ок, Хантера ніхто до суду не тягне.

Ближчими місяцями буде, вангую, цікавіше. Це стосовно Трампа, якому, коли все ж не вдасться демам його закрити, треба дуже пильнуватися. Або чогось несвіжого не з’їв чи посковзнувся у ванній невдало… Коли ж закриють, то дуже заощадять Дональдові на виборчій кампанії. Просто з тюремної камери знову в Білий дім – теж буде історичний прецедент.


Ваша підтримка журналу «Україна» дуже важлива. Підпишіться, щоб отримувати оновлення на електронну пошту. Складіть пожертву на журнал «Україна». Дякуємо!

Leave a Reply