НОВЕ ВЕЛИКЕ БУДІВНИЦТВО



Вадим Тетева

Канада пообіцяла Зеленському відбудувати Каховську ГЕС

Ну, що, а для чого у людей питати, чи треба відновлювати цю велику калабатину? Хто вони такі, щоб у них питати. При чому, може б запитати не тільки у тих, хто навколо водосховища жив, і не тільки у виробників помідорів.

Ну, раз вже так сталося, ну, раз вже проспали війну, а потім не зрозуміли, що Кремль збирається підірвати ГЕС, то може тепер треба було б розібратися: а що краще для країни — знову все затопити, чи все ж дати природі можливість там відновитися.

Звернутися до світових організацій, щоб вчені вивчили це питання. А потім провести дискусію, людей запитати… Усіх. Так, усіх, бо занадто велика частина країни знову піде під воду.

Ні. Сказав Велике Будівництво, значить Велике Будівництво.

Бо! Бо усім відомо, що на Великому Будівництві найлегше сховати половину бюджету на проект. До того ж, у результаті буде обеліск, у вигляді самої ГЕС, як “хтось” відновив Україну. А без відновлення ГЕС, це буде памʼятка, як цей “хтось” проспав війну.

Конкретно ця ГЕС з величезними площами затоплення була помилкою 20-го століття. Тим більше помилкою буде відновлювати її у 21-му столітті.

Зрозуміло, що комусь треба було з Канади привезти якийсь помітний “суперпроект”, якесь Велике Будівництво. Якусь «перемогу».

А Канада має досвід з будівництва ГЕС? … але ж із поїздки треба було щось привезти.

А ситуація така. Канада, невідомо як, але “типу” допоможе відновлювати ГЕС, за наші гроші. Чому за наші? Бо фінансувати Канада погодилася лишень добудову музею Голодомору-геноциду. Музей Голодомору, це, певно, одна з найважливіших речей для відновлення після війни.

Отже, очевидно, що ГЕС будуть відновлювати зі “спільного” українського котла грошей, призначеного для відновлення України. Котла, в якому ще нема ні копійки. А відновлення ГЕС — це величезні гроші, це не просто якась дамба, як це хочуть подати у Єрмака. Це — ГЕС. Колись це було Всесоюзне Будівництво, тепер комусь потрібне Всеукраїнське Велике Будівництво. Ради будівництва і бездонного бюджету на ГЕС.

Навіть за невелику частину від цього бюджету можна було б налагодити водопостачання та організувати інші потреби тих людей, які колись жили на берегах великої Каховської калабатини. Може навіть краще, ніж було. Без затоплення. Але ж для цього треба було б запитати вчених, а потім людей. Усіх людей. А не Єрмака і його оточення, яке аж пищить про Велике Будівництво.

В Україні після війни буде суцільне будівництво. Хіба мало будівництва? Ми ще не знаємо, скільки нам грошей дадуть на відновлення України, і чи вистачить їх взагалі на відновлення усієї України.

Але комусь дуже свербить відновлення великої калабатини та добудова музею Голодомору.

Кому свербить Нове Всесоюзне Будівництво, ми знаємо. І це не про Верховного. Його скоріше і муляє відчуття провини, за те, що так все сталося.

Але воно вже сталося. Давайте зупинимось, роздивимось, розберемося, чи потрібне Україні це нове Всесоюзне Будівництво ГЕС. Саме Україні, а не комусь, щоб припорпати найпомітнішу помилку. Яку видно навіть з космосу.

Ну, неправильно ЦЕ, якось не те, щоб Єрмак і оточення вирішували за всю Україну, як знову затопити її величезну частину.

Від редакції:

Пропозиція Вадима Тетеви щодо обговорення ідеї відновлення Каховської ГЕС видається нам цікавою і продуктивною. Журнал «Україна» готовий стати платформою для дискусії як фахівців, так і широкої громадськості. Надсилання свої думки на нашу електронну пошту, перейшовши за посиланням.


Ваша підтримка журналу «Україна» дуже важлива. Підпишіться, щоб отримувати оновлення на електронну пошту. Складіть пожертву на журнал «Україна». Дякуємо!

Leave a Reply